Gereedschap Van Steen tot Accu - Deel 2

Gereedschap Van Steen tot Accu - Deel 2

In het eerste deel van dit blog heb je kunnen lezen hoe gereedschap zich heeft ontwikkeld van de prehistorie tot de industriële revolutie, een periode gekenmerkt door een grote verschuiving in de industrie met als gevolg dat de behoefte aan gereedschappen steeds groter werd. De stenen handbijl werd verfijnder en uiteindelijk door de smid op kleine schaal geproduceerd van staal, voor de steeds groter wordende behoefte van een hongerige samenleving. We pakken de draad op bij de grondleggers van elektrisch gereedschap en sluiten af met de toekomst van gereedschap.

Genesis Elektrisch Gereedschap

De eerste Fein elektrische boormachine

Dankzij de stormachtige ontwikkeling in de industrie, met name de producerende industrie, werd de vraag naar innovatie op het gebied van goed gereedschap met toegevoegde waarde enorm. Voor bijvoorbeeld de auto- of scheepsbouwer werd het steeds belangrijker om efficiënt te produceren. De ingenieurs van de innovatieve Duitse bedrijven AEG en Fein, werden hierdoor aan het denken gezet en zij waren dan ook één van de eerste bedrijven die slim insprongen op de behoefte uit deze markten. Wilhelm Emil Fein (1842-1898) wordt gezien als de uitvinder van de elektrische boormachine en bracht in 1897 de eerste op de markt. Deze eerste boormachine had een vermogen tussen de 45 en 140 Watt en woog zo’n 11 kilogram. Een jaar later was het AEG die een elektrisch boormachine op de markt bracht. In eerste instantie werd de behoefte aan innovatie bij AEG vooral gestimuleerd door de eigen behoefte. AEG was voornamelijk actief in de markt van huishoudelijke apparatuur en zocht voor hun eigen productielijn naar efficiëntere manieren van productie. In 1898 bracht AEG de eerste ‘draagbare’ elektrische boormachine op de markt. De machine had een gewicht van 7,5kg en kon door 6mm staal boren. Zoals gesteld, in eerste instantie vooral om bij te dragen aan hun eigen productieproces. Maar het duurde niet lang tot AEG deze innovatie beschikbaar stelde voor andere producerende bedrijven. Het brengen van mobiliteit, efficiëntie en flexibiliteit bleek een gat in de markt. Al snel mengden andere merken zich in de innovatiestrijd van elektrisch gereedschap en een nieuw segment in deze markt was geboren!

DeWALT Wonder-Worker

DeWALT Wonder Worker 1922

De volgende grote ontwikkeling die we uitlichten komt op naam van Raymond E. DeWalt en vond plaats in 1922. Als hoofd van een houtfabriek stond hij voor het vraagstuk hoe de productie opgeschroefd kon worden. Er was meer werk dan de fabriek aan kon maar het bedrijf kon zich niet permitteren meer personeel aan te nemen. Dit zette meneer DeWalt aan het denken. DeWalt vervaardigde hierop een juk dat hij rechtstreeks met een motor en een zware elektrische zaag verbond. Vervolgens monteerde hij dit op een standaard. De zaag kon worden opgetild, worden verlaagd, van voren naar achteren worden bewogen en kon verplaatst worden. Ook kon de machine in verschillende hoeken zagen. Het systeem kon het werk van vier man aan en DeWalt kon vier keer zo veel werk verzetten met hetzelfde personeelsbestand. Missie geslaagd! De radiaal zaag was geboren en in 1924 werd DeWALT Products Company opgericht. De “universele elektrische houtmachine” werd in productie genomen onder de naam “Wonder-Worker”. Dit werd het begin van één van 's werelds grootste merken op het gebied van professioneel elektrisch gereedschap.

Zonder Crisis Geen Vooruitgang

De volgende jaren werden gekenmerkt door oorlog en onrust in de wereld. The Boss zong dat oorlog negens goed voor is. Dit is natuurlijk bijna helemaal waar, echter leidt oorlog vaak wel tot innovatie. Want de productie draait overuren. Ok, bedrijven die eerst auto’s produceerden voor de consument werden nu gebruikt als productielijn voor tanks en de fabriek die scheepsonderdelen maakte werd ingezet voor het maken van helmen en pannen. Maar hoe je het ook wendt of keert de industrie draait op volle toeren en de vraag naar efficiënte productiemethoden had hier niet onder te lijden. De vraag naar innovatieve productie methodes gold ook voor Henry Ford, die van de auto’s. De fabrikant had zich aangepast aan de behoeftes van de Amerikaanse oorlogsmachine en gaf de opdracht voor het ontwikkelen van een lichte en flexibel inzetbare elektrische boormachine. Deze opdracht ging naar een kleine machine fabrikant A. H. Peterson. Het resultaat was de “Hole-Shooter”, een elektrische boor van (slechts) 2,2kg. De power tool zoals wij die vandaag kennen was een feit! A. H. Peterson is in 1924, dankzij rampspoed en recessie, overgenomen en opgenomen in het huidige Milwaukee Electric Tool Company.

Gereedschap met Schokfactor

Robert Bosch, de Duitse fabrikant van voornamelijk onderdelen des tijds, is mede verantwoordelijk voor de volgende innovatie. Een innovatie waarvoor wij hem nog steeds dankbaar mogen zijn. Voorafgaand aan de periode van oorlog werden de elektrische gereedschappen voornamelijk geproduceerd met een (giet)ijzeren behuizing. Het gevolg was dat de gebruiker regelmatig onder stroom kwam te staan. Niet direct dodelijk maar wel vervelend. Vanaf de jaren dertig is men gaan experimenteren met kunststoffen. Het resultaat was de Bosch Combi in de jaren 50, dat later Dremel in de volksmond werd (ook een merk van Bosch). Deze machine was gemaakt van Bakeliet, de eerste volledig synthetisch kunststof. Doordat het materiaal een uitstekende isolator is waren de schokken verleden tijd en gingen de fabriekswerkers een stuk minder gespannen aan het werk.

Vanaf dit moment waren de ontwikkelingen niet meer bij te houden. Al snel werd elk gereedschap elektrisch en als het er niet was werd het ontwikkeld. Van schaven tot boren en tackers. Het duurt bijna een halve eeuw tot de volgende stap wordt gezet in de evolutie van elektrisch gereedschap: accu gereedschap.

NASA Accu Gereedschap Pioniers

De ontwikkeling van het eerste accu gereedschap staat formeel op de naam van Black & Decker. In de jaren zestig ontwierp de Amerikaanse firma draadloos gereedschap voor NASA. Eén van hun eerste successen was een draadloze slagmoersleutel. Deze werd gebruikt tijdens het Geminiprogramma, begin jaren zestig. De machine mag dan ook worden gezien als eerste accu gereedschap én eerste accu gereedschap in de ruimte. Neil Armstrong zette de eerste stap op de maan, Black & Decker de eerste hamerboor. Deze hamerboor werd ontwikkeld voor het nemen van rots monsters. Vanaf die tijd is de technologie met wisselend succes ontwikkeld door verschillende merken. Vanaf de jaren tachtig wordt de accutechniek echt betaalbaar voor de consument. Natuurlijk is Black & Decker (tegenwoordig aangevuld met Stanley en DeWALT) één van de grote spelers, maar ook merken als Panasonic, Skil en Makita mengen zich in de strijd om in elke werkplaats hun accu gereedschap te krijgen.

De Toekomst Van Gereedschap

De toekomst van gereedschap moet, naar onze mening, worden gezocht in accu gereedschap. Dit zien wij steeds duidelijker afgetekend worden in de verkoop. Op het moment is het nog niet voor alle soorten gereedschap ideaal om een accu variant te kiezen, maar de tendens is wel dat we steeds meer richting uitsluitend accu gereedschap gaan. Qua kracht doet het al lang niet meer onder voor elektrisch gereedschap. Zie bijvoorbeeld de Flexvolt machines van DeWALT; 54 Volt accu’s met 9 ampère die hun mannetje staan ten opzichte van gesnoerd gereedschap. En ook voor wat betreft de werkduur van een accu zijn er de laatste jaren flinke stappen gezet. Lithium-Ion technologie heeft er voor gezorgd dat de nadelen van cadmium als sneeuw voor de zon verdwenen. Wat zal de volgende grensverleggende innovatie zijn op het gebied van gereedschap? Zal er in de toekomst een veilige nucleaire cel worden ontwikkeld waardoor je nooit meer een accu hoeft op te laden, waardoor het concept accu compleet verdwijnt? Of houden we het iets eenvoudiger en wordt het gereedschap uitgerust met zonnecellen waardoor de machine altijd oplaadt zo lang er licht is? Wie zal het zeggen. De geschiedenis heeft bewezen dat op het moment dat je denkt dat alle ontdekkingen zijn gedaan en er niets meer is om te ontdekken, de echte vooruitgang nog moet beginnen.

Meer afleiding

Reageer op dit bericht

Let op: reacties worden beoordeeld alvorens wij ze publiceren. Disclaimer: Mastertools.nl screent alleen op taalgebruik en relevantie. Geplaatste berichten zijn niet gecontroleerd op juistheid. Gegeven tips en/of adviezen zijn voor rekening van de auteur.

0 reacties