Waarom de afkortzaag jouw vaste kluspartner moet zijn

Waarom de afkortzaag jouw vaste kluspartner moet zijn

De afkortzaag is in onze ogen een onmisbare machine die in iedere werkplaats thuishoort. Je kunt deze machine veelzijdig inzetten voor het afkorten van staven, buizen en kokers. In deze blog gaan wij dieper in op de functie van de afkortzaag en welke mogelijkheden deze machine te bieden heeft.

Afkorten met een afkortzaag

De naam zegt het al: met een afkortzaag kun je materialen afkorten. Een afkortzaag is een machine met een roterend zaagblad waarmee je staven, buizen en kokers kan afkorten. De verschillende soorten zaagbladen maken het mogelijk om door verschillende soorten materialen te zagen. Denk hierbij aan hout, kunststof en metaal. De diameter van het zaagblad is een belangrijke factor. Hoe dikker het materiaal wat je wil zagen, hoe groter de diameter moet zijn. Ga je bijvoorbeeld een balk afkorten met een dikte van 10 centimeter? Dan kun je het beste een zaagblad met een diameter groter dan 20 centimeter gebruiken.

De trekfunctie

Sommige afkortzagen beschikken over een speciale trekfunctie. Deze trekfunctie zorgt ervoor dat je het zaagblad niet alleen naar beneden, maar ook van voren naar achteren kunt bewegen. Dit is ideaal wanneer je een bredere plank wilt afkorten. De trekfunctie van de afkortzaag verruimt dus je zaagbereik. Afkortzagen met trekfunctie worden ook wel radiaalzagen genoemd. Deze trekfunctie maakt dat de afkortzaag een veelzijdige machine is. Echter is dit niet een losse uitbreiding van de machine. Bedenk daarom voordat je een afkortzaag aanschaft, of je gebruik wil maken van de trekfunctie.

Afkorten met hoge precisie

Naast de trekfunctie en het zaagblad spelen er nog een aantal andere factoren een rol bij de afkortzaag. De ene afkortzaag is de andere namelijk niet. Een van deze factoren is de mogelijkheid om precies te zagen. Sommige afkortzagen beschikken over een LED-schaduwlicht of lazer waarmee de weergave van de zaaglijnen wordt aangeduid. Deze lazer komt op het materiaal terecht en tekent een lijn waarmee je kan inschatten waar de zaag terecht komt. Wanneer je voor echte precisie wil gaan, kun je ervoor kiezen een afkortzaag met een dubbele geleidekolom te kopen. Dit is een optie die je krijgt wanneer je gaat voor een afkortzaag met trekfunctie. De geleidekolom is de ‘rails’ waarmee je het zaagblad van voren naar achteren beweegt. Doordat deze dubbel is, voorkom je dat het zaagblad bij het bewegen (licht) zal afwijken. De dubbele geleidekolom zorgt dus voor stevigheid.

Afkortzaag met verstekhoeken

De laatste en zeer handige functie van een afkortzaag is de mogelijkheid om in verstek te zagen. Normaliter gebruik je hiervoor een verstekzaag. Echter kun je met een verstekzaag enkel in verstek zagen en kun je een afkortzaag ook in een rechte hoek zetten. Dit maakt dat de afkortzaag dus een alternatief is met meer mogelijkheden. Het meest voorkomende verstek is een hoek van 45°. Hiermee kun je bijvoorbeeld plinten in verstek zagen. Sommige afkortzagen, zoals deze KS 60 E-Set Kapex Afkortzaag van Festool, kun je ook in grotere hoeken zetten. Zo kun je bijvoorbeeld zagen in een verstek van 60°.

Bestel jouw onmisbare kluspartner

Kortom, de afkortzaag is een machine met verschillende, handige mogelijkheden. Dat is waarom de afkortzaag op onze lijst van onmisbare kluspartners staat. Bij Mastertools verkopen we afkortzagen op accu of op netstroom welke je kan vinden in ons ruime assortiment. Weet je na al deze mogelijkheden niet welke afkortzaag het beste voor jouw kluswensen is? Bekijk dan deze top 10 en neem contact op met onze deskundige klantenservice. Zij helpen jou graag verder!

Onderwerpen

Reageer op dit bericht

Let op: reacties worden beoordeeld alvorens wij ze publiceren. Disclaimer: Mastertools.nl screent alleen op taalgebruik en relevantie. Geplaatste berichten zijn niet gecontroleerd op juistheid. Gegeven tips en/of adviezen zijn voor rekening van de auteur.

0 reacties