Werkplaatsverlichting FAQ

Wat is het verschil tussen COD LED en SMD LED?

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een bouwlamp is of de LED verlichting volgens de COB of de SMD manier verwerkt is. COB staat voor ‘Chips on Board’ en betekent dat er heel veel LED lampjes op één plek zitten. SMD staat voor ‘Surface Mount Device’ en betekent dat alle individuele LED lampjes op één printplaat gesoldeerd zijn. Ga je voor COB LED? Dan heb je een krachtige lamp die geschikt is voor plekken waar je een grote lichtbundel nodig hebt. Het nadeel aan COB LED is echter dat de lamp snel erg heet wordt, en dat alle LED lampjes niet meer aan gaan wanneer er slechts één LED lampje kapot is. Bij SMD LED blijven de lampjes het doen wanneer er slechts één LED lampje kapot is. Daarbij wordt een bouwlamp met SMD LED niet zo heet als COD LED wat de veiligheid op de werkplaats verbetert.

Wat betekenen de lumen en lux van werkplaatsverlichting?

De lichthoeveelheid van een lamp wordt doorgaans aangegeven in lumen. De hoeveelheid lumen die je nodig hebt, hangt af van jouw klus behoefte. Meestal is 1.000 lumen voldoende om overdag mee te klussen. Ga je echter behangen of schilderen? Dan wordt een lamp met minimaal 3.000 lumen aangeraden. Wil je ook klussen in het donker? Dan zijn lampen met 6.000 lumen of hoger aanbevolen.

Wat vaak hand in hand gaat met lumen is de lux van een lamp. Dit is de daadwerkelijke lichthoeveelheid die de lamp in de werkomgeving schijnt. De lux wordt in de productspecificaties van werkplaatsverlichting weergegeven. Eén lux staat voor één lumen per vierkante meter.

Wat betekent de kleurtemperatuur van de werkplaatsverlichting?

De kleurtemperatuur zegt iets over hoe de kleur van de verlichting wordt ervaren. Bij een koude kleurtemperatuur zit er meer blauw in het licht. Zit er meer rood in het licht? Dan spreek je van een warme kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur heeft invloed op de zichtbaarheid van details. Hoe witter het licht, hoe beter. Daarbij heeft de kleurtemperatuur ook invloed op de waarneming van kleuren wanneer je bijvoorbeeld gaat schilderen. Wanneer je een roodachtige tint op de muur smeert, neem je deze anders waar in koud licht, dan in warm licht. Ga je dus de muur verven? Dan is het belangrijk om een bouwlamp met wit licht te gebruiken.

Hoe herken je de kleurtemperatuur bij aanschaf?

Wil je voor het aanschaffen van een bouwlamp of andere werkplaatsverlichting weten wat de kleurtemperatuur is? Dan kun je op de verpakking of tussen de productspecificaties letten op getallen die worden uitgedrukt in Kelvin (K). Lampen met meer sfeervol licht, warm licht, hebben meestal een kleurtemperatuur van 3000K. Heb je behoefte aan een bouwlamp met wit licht? Ga dan voor een bouwlamp met een kleurtemperatuur van 4000K. Bij de kleurtemperatuur geldt dus: hoe hoger het aantal in Kelvin, hoe kouder het licht.